Loading...
Duiven 2021-05-10T15:09:02+01:00

DUIVEN

De verwilderde duif is lichtgrijs en ongeveer 32 centimeter groot. Hij heeft een donkergrijze kop, zijn hals is aan de zijkant glanzend groen of paars en zijn vleugels hebben twee donkere vleugelstrepen. Als hij vliegt, is te zien dat de donkergrijze staart een zwarte band heeft en dat de onderkant van de vleugel wit is. De wilde duif is vooral te vinden bij stations, stadspleinen en verlaten stedelijke gebouwen en legt twee tot drie nestjes met twee eieren per jaar.

Waarom beheer nodig is
Duiven veroorzaken landbouwschade aan grasland en akkerbouwgewassen. Maar ook in parkeergarages en andere openbare ruimtes zorgen duiven vaak voor vervuiling en overlast. Daarnaast brengen de uitwerpselen, veren, kadavers en het nestmateriaal van duiven hygiënerisico’s met zich mee.

Schade voorkomen
De verwilderde duif is een onbeschermde diersoort en mag dus worden verjaagd. Dit kan met vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, knalapparatuur, stokken met linten, afdeknetten en schriklint/koord. Bewoners die overlast hebben van duiven rondom hun woning, kunnen de vogels beter niet voeren, rondslingerend afval verwijderen en anti-nestelprikkers plaatsen op plekken waar de duiven zich graag ophouden.

Als verjagen niet helpt
De verwilderde duif is een onbeschermde diersoort en mag dus worden gevangen en gedood. Ook binnen de bebouwde kom. Voor doden met het geweer binnen de bebouwde kom is wel toestemming nodig. Vogelvangkooien zijn niet altijd toegestaan.

Benieuwd wat Faunabeheer Midden Nederland voor u kan betekenen?

Neem contact op