Loading...
Duiven 2018-04-03T15:11:58+00:00

DUIVEN

De verwilderde duif is meestal een stadsduif of postduif. Beide stammen af van de rotsduif. Deze duif kleurt lichtgrijs met een donkergrijze kop. Zijn hals is aan de zijkant glanzend groen of paars. De vleugels heeft twee donkere vleugelstrepen. Als hij vliegt zie je dat de donkergrijze staart een zwarte band heeft. Ook de witte onderkant van de vleugel valt dan op. Hij wordt zo’n 32 centimeter groot. De stadsduif is een wilde vogel die je voornamelijk rond stations, op stadspleinen en op verlaten stedelijke gebouwen vindt. Hij legt twee tot drie nestjes per jaar met twee eieren. De postduif zie je voornamelijk in de kooi bij de duivenmelker die er wedstrijden mee vliegt. De duif die niet terugkeert bij zijn baasje verwildert en komt in stad of dorp te leven.

Waarom beheer nodig is
Verwilderde duiven veroorzaken landbouwschade aan grasland en akkerbouwgewassen. De uitwerpselen, veren, kadavers, nestmateriaal en ziektekiemen brengen daarnaast hygiënerisico’s met zich mee. Parkeergarages en andere openbare ruimtes zijn plaatsen waar verwilderde duiven zich graag ophouden maar ook veelal voor vervuiling en overlast zorgen.

Hoe voorkom je schade
Agrariërs kunnen middelen als vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, knalapparatuur, stokken met linten, afdeknetten en schriklint/koord inzetten om de vogels te verjagen.

Bewoners die overlast hebben van duiven, bijvoorbeeld rond de woning, kunnen het beste de vogels NIET voeren, rondslingerend afval verwijderen en anti-nestelprikkers plaatsen op plekken waar de duiven zich graag ophouden.

Wanneer preventie niet helpt
De verwilderde duif is een onbeschermde diersoort en mag dus worden verstoord, gevangen en gedood. Ook binnen de bebouwde kom. Voor doden met het geweer binnen de bebouwde kom is toestemming nodig. Vogelvangkooien zijn niet altijd toegestaan.

Faunabeheer Midden Nederland adviseert hoe te handelen in dit soort situaties en biedt u een passende oplossing.

Neem contact op